Wolne rodniki powstają i działają w różnych miejscach
naszego organizmu. Jednak głównym celem ich ataku jest komórka, a przede
wszystkim błona komórkowa, białka i DNA.
W błonie komórkowej na atak wolnych rodników narażone są nienasycone
kwasy tłuszczowe. Ich utlenianie powoduje powolne uszkadzanie błony komórkowej
a w efekcie zmiany miażdżycowe i nowotworowe. Im intensywniej przebiega
reakcja utleniania kwasów tłuszczowych tym mamy mniej energii i tym łatwiej
zapadamy na zdrowiu.
Białka są wszechobecnym składnikiem budulcowym naszych
komórek, tkanek, i narządów. Białka między innymi wchodzą w skład przeciwciał,
hormonów i enzymów. A enzymy są biokatalizatorami większości reakcji
biochemicznych zachodzących w organizmie. Wolne rodniki powodują degradację
białek a więc i tkanek, polegającą na ich zwłóknieniu i stwardnieniu,
zwłaszcza u starszych ludzi. Degradacja białek jest charakterystyczna dla
procesu starzenia się.
DNA czyli kwas dezoksyrybonukleinowy
jest podstawowym składnikiem jądra komórkowego. Jest to nasz „dowód osobisty”.
Podwójna spirala DNA jest zapisem kodu genetycznego, naszym „twardym dyskiem”.
Bezpośrednią matrycą potrzebną do syntezy białka jest RNA (kwas
rybonukleinowy). RNA jest potrzebny do odtwarzania struktur komórkowych i
całych nowych komórek, które zastępują te zużyte i obumarłe. Atakując DNA
wolne rodniki powodują mutacje kodu genetycznego komórki. Zmieniony kod
genetyczny produkuje
niepełnowartościowe komórki, które mogą zapoczątkować chorobę nowotworową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz